Oliwa z oliwek - kto, gdzie, ile produkuje
Miejscem, gdzie na świecie produkuje się najwięcej oliwy z oliwek jest cały obszar morza śródziemnego.
Największym na świecie producentem oliwek oraz oliwy z oliwek jest Hiszpania.
W produkcji oliwek próbuje ją gonić Turcja, natomiast w produkcji oliwy jest bezkonkurencyjna.
Światowa produkcja oliwek i oliwy z oliwek w sezonie 2009/10 przedstawia się nastepująco
(wielkości są podane w tysiącach ton):
Światowa produkcja oliwek:
|
Hiszpania | 475 |
Turcja | 390 |
Egipt | 300 |
Syria | 135 |
Maroko | 110 |
Grecja | 115 |
Algieria | 90 |
Peru | 80 |
Argentyna | 75 |
Włochy | 67 |
Światowa produkcja oliwy z oliwek:
|
Hiszpania | 1 200 |
Włochy | 540 |
Grecja | 348 |
Syria | 150 |
Turcja | 147 |
Tunezja | 140 |
Maroko | 95 |
Import oliwy z oliwek:
|
USA | 260 |
EU (nie licząc wewnętrznej wymiany) | 103 |
Włochy | 90 |
Brazylia | 42 |
Eksport oliwy z oliwek:
|
EU (nie licząc wewnętrznej wymiany) | 385 |
Włochy | 175 |
Hiszpania | 160 |
Tunezja | 110 |
Turcja | 48 |
Syria | 30 |
Wśród producentów oliwek i oliwy z oliwek prym wiedzie Hiszpania, pozostawiając pozostałe kraje daleko w tyle.
Ciekawie przedstawiają się dane dotyczące Włoch, które są drugim po Hiszpanii producentem oliwy. Kraj ten importuje bardzo dużo oliwy i równocześnie jest największym eksporterem. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że włosi dużo oliwy importują z Hiszpanii, zajmują się jej konfekcjonowaniem i następnie sprzedażą (również na eksport).
źródło: dane opracowane na podstawie publikacji na stronie IOOC (Międzynarodowej Rady Oliwy z Oliwek).